Teen yleensä siman ns. artesaanisimana, hiostaen ja hitaasti kypsyttäen. Vappuna teen tätä, joka on perinteistä simaa ainakin astetta parempaa, pikasimana - eli valmistuu noin 3 päivässä. Koska kypsennysaika on lyhyt - sokeriakaan ei tarvita paljon.
Ohjeessa fariinisokeri ja ananas antavat maun lisäksi kauniin värin
- Ainekset:
- 4 litraa lähdevettä (ei vesijohtovettä jos se on fluorattua), oman porakaivon vesi käy hyvin
- 3 sitruunaa (kuoren keltainen osa kuorina, poista valkoinen osa, ja käytä hedelmäliha)
- 250 gr kidesokeria
- 250 gr fariinisokeria
- 1 iso purkki ananasta mehuineen
- herneen kokoinen pala tuorehiivaa (tl sokeria per pullo) (rusinoita tai granaattiomenen siemeniä)
Lado ainekset ilman hiivaa, ämpäriin ja kiehauta vesi. Kaada vesi aineksien päälle ja sekoita. Odota kunnes veden lämpötila on n. +37 C (käytä ehdottomasti mittaria jos kädenlämpö ei ole sinulle tuttu vaihtoehto) ja murustele hiiva päälle, odota että hiiva reagoi (hajoaa), ja sekoita. Peitä simaämpäri ja jätä se huoneenlämpöön tekeytymään vuorokaudeksi. Puristele kertakäyttökäsineellä suojatulla kädellä ainakin kerran siman kiinteitä aineksia, saat kaiken maun.
Siivilöi sima ja pullota:
Laita hyvin pestyihin tai kuumennettuihin pulloihin ripaus sokeria pohjalle ja muutama rusina per pullo. Rusinat eivät ole välttämättömiä. Sulje pullot tiukasti mutta ehdottomasti suhauta pulloja useita kertoja päivässä ettei paine kasva liian suureksi. Liian löysä korkki pilaa siman maun eli sima väljähtyy.
Siirrä jääkaappiin.
Sima ei ole pelkästään juoma - se on elämys ja kuuluu tietysti suomalaiseen vappuun.
Simaa voi tarjoilla kaikin mahdollisin tavoin. Lisää
jäämurskaa lasiin, ehkä vähän mansikoitakin, granaattiomenan siemeniä ja
kaada päälle juoma. Simaa voi lantrata mielensä mukaan, kauniin värin
saa lorauttamalla mukaan vähän punaista mansikkamehua. Leikkaa
koristeeksi mansikoita ja limesiivuja. Mintunlehdet tuoreena ovat
kauniita ja tuoksuvat ihanalta. Ja kaikki kaunis on myös syötävää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti