perjantai 23. toukokuuta 2025

Kotirinteen lehtisima

 

Ihanaa, raikasta, makeaa ja kuplivaa simaa,joka hyväilee hajuaistia jo raaka-aineita kerätessä. Väri muistuttaa hiirenkorvalla olevia hennonvihreitä koivunlehtiä. Käydessään ihana mustaherukan tuoksu valtaa tuvan.


Ohje on viidelle litralle juomaa.


Ainekset:

1 litra mustaherukan nuoria lehtiä (kukintoja)

500 gr valkoista sokeria

2 sitruunaa (tai 4 kookasta raparperinvartta mikäli on saatavilla)

1 vajaa tl kuivahiivaa

5 litraa raikasta vettä (kaivo- pullo- tai lähdevesi)

1 rkl hunajaa (kuusenkerkkä- tai vaahterasiirappia)


Ohjeet:

1. Huuhtaise lehdet tarvittaessa 

2. Kuori tai raasta sitruunan keltainen kuoriosa

3. Viipaloi sitruunan hedelmäliha (älä käytä valkoista kuoriosaa) tai kuori raparperi.

4. Sekoita 500 gr sokeria, sitruunat sekä mustaherukan lehdet ja anna niiden tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä. Haarukoi vielä lehdet ja sitruuna.

5. Kuumenna kiehuvaksi litra vettä ja kaada mukaan, sekoita ja anna tekeytyä hetki. Lisää halutessasi hunaja tai siirappi.
Lämmitä loppu vesi ja sekoita viileää vettä mukaan kunnes nesteen lämpötila on 42 astetta. Ripottele päälle hiiva, älä sekoita heti vaan anna hiivan liueta, jonka jälkeen sekoita.

6. Suojaa kannella tai leivinpaperilla, ja anna käydä noin vuorokauden ajan huoneenlämmössä


Pullotus:

Pullota seuraavana päivän, siivilöi harson läpi juoma ja suppiloi kiehuvalla vedellä puhdistettuihin lasipulloihin. 


Kypsyminen:

Siirrä jääkaappiin, valmistuu 3 vuorokaudessa. Suhauta kerran päivässä korkkia jotta paine pullossa ei kasva liikaa siman vielä käydessä.


Huomioitavaa:

Simassa on pieni määrä käymisen tuottamaa alkoholia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti