Usein näkee julkaisuja joissa nokkonen kuivataan huoneenlämmössä ilman ryöppäystä, siitä tehdään viherjauhetta tai käytetään leipään. Olen itse erimieltä.
Valmistan omat nokkoseni näin.
- Kerään vain nuoria versoja, puhtailta paikoilta
- Ryöppään nopeasti, siirrän kylmään veteen. Puristelen veden pois ja käynnistän kuivurin 35 asteeseen
- Muutaman tunnin jälkeen nokkonen on turvallista säilöä lasipurkkiin nokkosjauheena
Nokkonen kannattaa ryöpätä ennen kuivaamista koska se vapauttaa myrkyllisiä aineita kuten ilmeniia sekä muita ihoa tai vatsavaivoja aiheuttavia aineita. Ryöppääminen kuumassa vedessä auttaa hajoittamaan nämä aineet ja tekee kasvista turvallisemman käyttää. Raskaana olevalle nokkonen ei sovi edes kuivattuna.
Ryöppääminen poistaa kitkerän maun ja pehmentää varret ja lehdet kuivausta varten. Se myös vähentää mahdollisia bakteereja ja homeitiöitä, parantaen lopputuotteen laatua.
Joskus nokkosen ryöppäys muuttaa värin tummaksi tai lilaksi. Se johtuu klorofyllistä ja kasvin muista ainesosista jotka reagoivat lämpökäsittelyyn. Väri ei vaikuta nokkosen hyötykäyttöön esim kuivauksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti