keskiviikko 28. toukokuuta 2025

Vesimelonin kasvatusta

 

Kylvin siemenistä vesimelonia purkkiin ja se lähti itämään. Nyt ollaan jo sirkkalehdillä.  Tarkoitus on istuttaa nämä avomaalle koska ne tarvitsevat hyönteispölytystä. 





Ohjeet:

Vesimeloni vaatii tosi paljon lämpöä ja oikeastaan onnistuu avomaalla vain kohopenkkissä ja ihan Etelä-Suomessa.

Esikasvatus tehdään idättämällä siemenet 25 - 30 asteen lämmössä (idätin nämä lämpöalustalla) jonka jälkeen taimet nostetaan huoneenlämpöön valoisaan paikkaan. 

Taimet kastellaan lämpimällä vedellä ja annetaan jokaisella kastelulla ravinneliuosta.

Kylmänarat taimet istutetaan avomaalle 60 sentin välein, kunhan maa on lämmennyt ja aluksi peitetään kylmäharsolla. Kukinnan aikana tulee tietysti harso poistaa.

Maa on hyvä kattaa oljella tai vaikka nurmikon leikkujätteellä. Kastelusta tulee huolehtia päivittäin. Vedentarve on suurimmillaan, kun hedelmät kasvavat.

Vielä ei ole aika viedä taimia ulos kasvimaalle. 




Oletko kokeillut kasvattaa?





Tipusten toinen vuorokausi

 

Kuorituminen sujui nopeasti, kaikki putkahtivat muutaman tunnin sisällä, lähes yhtäaikaa paitsi vihoviimeinen joka oli hieman pienempi mutta silti reipas. Yksi jätti kokonaan kuoritumatta ja joskushan tätä tapahtuu, muna alkaa kehittymään jopa verisuonisto näkyy, lopuksi se sitten menehtyy. Yksi kuoritui liian aikaisin eli vuorokausi oli vasta 19 ja se ei selvinnyt koska ruskuaispussi oli irronnut. En tosin sitä edes ryhtynyt hoivaamaan vaan päätin sen kärsimykset heti. (Tämäkin on eräs seikka johon kanaharrastajan pitää opetella).

Kotirinteellä on nyt 6 tipua, ihanne määrä itselleni mutta näistä lähtee toiselle harrastajalle 2 tai 3 tipusta viikon kuluttua. Saan hankittua tähän tipuparveen täydennystä ystävältäni joka harrastaa samaa kantaa. Hänen tipusensa kuoriutuvat muutaman päivän jälkeen. Tarkoituksenani on siis saada yhteensä 1 Lindell kukko ja 5 kanatusta.

Ensimmäisenä päivän tiput vain kuivattelivat ja nukkuivat lämpölevyn alla jossa on mukavat lämmöt noin 38 C. "Ulkoilu"- ja ruokintatilassa on noin 22 C. 

Ensimmäiset ruoat tarjosin lämpölaatikon pohjalle, keitettyä kanamunamurskaa ja kaurahiutaleita. Juomaveteen lisäsin heti muutamia tippoja vitamiiniliosta (Milka. Hiekkaa on myös pohjalla, se helpottaa tipujen liikkumista tuossa sanomalehdellä.

Laatikko jo odotti: 



Lämpömittari mittaa lämmön levyn alta, kosteuden laatikossa sekä ruokintatilan lämmöt. Näin olen aina varma että tiput voi hyvin ja eivät palele tai paistu. Tosin hiljainen tipu on tyytyväinen tipu. Käyn niitä tervehtimässä ja laatikkoa puhdistamassa, jolloin ne tulevat reippaasti tutustumaan. Tyypillistä Lindellin kannan tipuille. 








sunnuntai 25. toukokuuta 2025

Tipusia tulossa

 

Tipuja tulossa. 

Oma parveni on jo iäkäs ja munia tulee harvoin. Kukko ja kana täyttivät 9 vuotta ja vanhin rouva jo 14 vuotta. Joten kun munia haluan edelleen omasta kanatarhastani, laitoin koneen käyntiin.




Tänään on vuorokausi 20 ja huomenna pitäisi alkaa kuoriutuminen.  Koneessa on vanhan Katrin ruskea muna ja loput Lindellin harvinaista maatiaiskantaa jota minulla on ollut aiemminkin. 

Mikä onkaan ihanampaa kuin pihalla kuopiva ja hyönteisiä syövä parvi. Ei ole hyttys- tai kärpäsongelmaa Kotirinteellä. Kesällä parvi löytää kaiken ruokansa pihalta mutta toki niitä hemmottelen esim. jauhomadoilla joita tilaan Siltajoen Siilosta. Myös tipurehut ja vitamiinit hankin tuolta. Suosittelen ehdottomasti.


Tiput pärjäävät koneessa ruskuaispussinsa ansioista kunnes ovat täysin kuivia ja pörröisiä, sen jälkeen siirrän ne lämpölaatikkoon. Laatikossa on lämpölevy jonka alla on noin 37 astetta lämmintä ja mikäli tulee kuuma, tiput tulevat ruokintatilaan juomaan ja syömään. 


Lämpölaatikko on valmiina ja mittari ottaa lämmön sekä lämpöalustalta sekä ruokinta paikasta.





Vesiautomaatti ladattuna, muutama tippa Milka ravintonestettä mukana.





Lindellin kantaan pääset tutustumaan ylläpitämästäni faceryhmästä

Kuvassa: Pienet Lindellinkantaa ja isot Hämeenkantaa. Vahti on saksanpaimenkoirani Noita. Perjan kennelin kasvatti. 







Lilliputti maitohorsman varret höyrytettynä - herkullista

 

Kerää nuoret maitohorsman varret ja siisti. Voit käyttää lehdet salaattiin tai sinällään syötäväksi koristeeksi lautaselle.




Ohje parmesanjuustolle:

Ainekset: 

  • maitohorsman lilliputteja
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua ja (kuoriraastetta) 
  • suolaa
  • haluamaasi yrttiä tai sekoitusta pieneksi hakattuna (ruohosipuli, tilli)
  • parmesan juustoa raasteena


Miten höyrytetään ilman höyrykeitintä. Käytä kasaria jonka päälle mahtuu lävikkö tai siivilä ja lisää kasarin pohjalle noin 3 cm vettä. Kun vesi kiehuu aseta lävikkö jossa on varret yhdessä kerroksessa. Vähennä tarvittaessa lämpöä.


1. Höyrytä varsia noin 2 - 4 minuuttia, ne valmistuvat nopeasti.Jätä pieni suutuntuma varsiin.

2. Kaada kuumat varret kulhoon, lorauta tilkka oliiviöljyä ja purista sitruunasta mehua ja (ripottele keltaisen kuoren raastetta). 

3. Lisää yrtit (pienennetty ruohosipuli, tilli. Lisää merisuolaa kevyesti ja viimeisenä hienoksi raastettua parmesania. Noin 1 nippu varsia tarvitsee 0,75 dl parmesania. 

4. Sekoita nostellen kunnes juusto sulaa ja tarjoile heti. 


Ohje fetajuustolle:

Voit käyttää myös fetajuustoa jonka pehmennät tilkalla maitoa ja tehosekoittimessa. Pikkutomaatit marinoidaan edellisenä iltana. Käytä balsamicoa, suolaa, sokeria ja hieman pippuria.

Balsamico tomaatit:

  • 200 g pikkutomaatteja
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl pippuria
  • ripaus suolaa
Levitettävä feta

  • 100 g fetaa
  • 2-3 rkl maitoa
    Sekoitetaan tehosekoittimessa


1. Höyrytä varsia noin 2 - 4 minuuttia, ne valmistuvat nopeasti.Jätä pieni suutuntuma varsiin.

2. Lusikoi levitettävä feta tarjoilulautaselle, lisää päälle höyrytetyt varret, merisuolaa, balsamico tomaatit, lorauta sitruunan mehua ja yrttejä. Syötävät orvokinkukat kaunistavat annosta.






lauantai 24. toukokuuta 2025

Nokkosen kuivaus ja esikäsittely

 

Usein näkee julkaisuja joissa nokkonen kuivataan huoneenlämmössä ilman ryöppäystä, siitä tehdään viherjauhetta tai käytetään leipään. Olen itse erimieltä.

Valmistan omat nokkoseni näin. 

- Kerään vain nuoria versoja, puhtailta paikoilta

- Ryöppään nopeasti, siirrän kylmään veteen. Puristelen veden pois ja käynnistän kuivurin 35 asteeseen

- Muutaman tunnin jälkeen nokkonen on turvallista säilöä lasipurkkiin nokkosjauheena 

Nokkonen kannattaa ryöpätä ennen kuivaamista koska se vapauttaa myrkyllisiä aineita kuten ilmeniia sekä muita ihoa tai vatsavaivoja aiheuttavia aineita. Ryöppääminen kuumassa vedessä auttaa hajoittamaan nämä aineet ja tekee kasvista turvallisemman käyttää. Raskaana olevalle nokkonen ei sovi edes kuivattuna.

Ryöppääminen poistaa kitkerän maun ja pehmentää varret ja lehdet kuivausta varten. Se myös vähentää mahdollisia bakteereja ja homeitiöitä, parantaen lopputuotteen laatua.

Joskus nokkosen ryöppäys muuttaa värin tummaksi tai lilaksi. Se johtuu klorofyllistä ja kasvin muista ainesosista jotka reagoivat lämpökäsittelyyn. Väri ei vaikuta nokkosen hyötykäyttöön esim kuivauksessa. 


Ryöppää aina nokkonen



Koivunlehdistä shampoo

 

Kovin usein näitä ei viitsi riipiä mutta pihallani on muutama nuori koivu joista otan lehtiä kerran kesässä ja teen ihastuttavaa hiustenpesuainetta. Tämä sopii erityisesti kuivalle päänahalle ja valmistuu nopeasti.

Käytän usein hiirenkorvalehtiä mutta myös juhannuslehdet sopii hyvin.


Ohje: 
Kerää nuoria koivunlehtiä lasipulloon niin paljon kuin pulloon menee. Tuoksua voimistamaan yleensä taitan muutaman syreeninkukinnon mukaan.

Keitä vettä ja kaada se kiehuvana pulloon niin että nestepinta on täynnä.

Anna jäähtyä ja tekeytyä vähintään aamusta iltaan ja painele lehtiä ajoittain nesteen sekaan. Kun lehdet turpoavat ja pysyvät myös pullon pohjalla, siivilöi vihreä neste muovipulloon jossa on korkki.

Mikä ihana tuoksu tästä tulee. Kuin olisi sateinen koivumetsä ja syreenin tuoksu. Tuoksu jää myös hiuksiin.

Ravistele voimakkaasti kunnes vaahtoa alkaa syntyä. Käytä saman päivän aikana. 

Käyttö:
Kaada neste kuiviin hiuksiin ja päänahkaan. Hiero kevyesti ja anna vaikuttaa. Sauna edistää vaikutusta. Huuhtele viileällä vedellä.

Vinkkejä: 
Mikäli sinulla on rasvainen hiuspohja, voit lisätä omaa teollista shampoota tuotteeseen 1 - 2 tippaa.






Ravista voimakkaasti ennen käyttöä. 





Lehtiä ei tarvitse heittää pois, niillä voi pestä ihonsa ja saa samalla kuorinnan. 










perjantai 23. toukokuuta 2025

Voikukkasimaa

 

Voikukat jo kukkivat ja näistä ensimmäisistä kukinnoista saa ihastuttavaa ja värikästä juomaa. Muista jättää pörriäisille osansa. 

Ohje:

3 litraa keltaisia terälehtiä (poista valkoiset ja vihreät)
5 litraa vettä
5 dl kidesokeria
1 dl fariinisokeria tai kuusenkerkkäsiirappia
1 tl kuivahiivaa
2 sitruunaa

Valmistus:

Laita terälehdet kattilaan, lisää puolet vedestä ja keitä 2 minuuttia.
Lisää sokeri ämpäriin ja kaada kuuma voikukkaliemipäälle Lisää sitruunan kuorittu keltainen osa sekä hedelmäliha viipaloituna, älä käytä valkoista osaa. Sekoita.

Anna jäähtyä 42 asteeseen ja lisää kuivahiiva jonka annat turvota ja sekoitat vasta noin 5 minuutin kuluttua.

Kansi päälle ja anna tekeytyä huoneenlämmössä noin vuorokausi.

Siivilöi harson läpi ja pullota, lisää hieman sokeria pulloihin. Siirrä jääkaappiin ja suhauta korkkia kerran päivässä liiallisen paineen poistamiseksi. Valmistuu jääkaapissa noin 4 päivässä.

Sima sisältää käymisen ansiosta hieman alkoholia.




Kuvan simassa on keltaista kuusenkerkkäsiirappia mukana.




Kuusenkerkkä - vihreä kulta

 

Valmistan noin kolmen vuoden välein kuusenkerkkäsiirappia kasvihuoneessa, keittämättä, omista kerkkäpuistani. Tämä lisäaineeton siirappi säilyy vähintään tuon ajan jääkaapissa.

Parhaat kerkät ovat noin 2 - 3 cm pituisia ja itse kerään ne heti sateen jälkeen pulleina ja kosteina. 

Ainekset:
Kuusenkerkkiä
Kidesokeria (fariinisokerilla saat yskänlääkettä)

Keruuohje:
Käytä kertakäyttöhanskoja säilyvyyden vuoksi. Repäise kerkkä, älä turhaan leikkaa. Kuusi ei mitenkään vahingoitu tällaisesta poiminnasta.
Kerkkien keruu ei kuulu jokahenkilön oikeuksiin ja hartsialleginen saattaa saada kerkästä valmistetuista tuotteista oireita. 

Valmistus:
Huuhtaise kerkät mikäli tunnet siihen tarvetta. Laita kerkät astiaan, ja leikkele ne saksilla pieniksi. Muista desinfioida sakset ja kaikki astiat, purkit ja myös kannet kiehuvalla vedellä.

Lado lasipurkkiin vuorotellen sokeria ja kerkkiä, sulje tiiviisti kansi (mehiläisvaha kääreellä tai kannella) ja vie aurinkoon valmistumaan. Itse annan valmistua kasvihuoneessani. Mikäli sokeri kovettuu, voit puhtaalla lusikalla hämmentää ajoittain.



Vähitellen kerkkä alkaa heruttamaan, anna auringon tehdä työnsä loppuun.

Siiviöi puhtaan harson läpi ja puristele kaikki siirappi kertakäyttökäsineden avulla.




Herutusvuodet ovat erilaisia ja mikäli keräät hieman myöhempään, saat keltaisempaa siirappia.




Fariinisokerilla saat hyvää yskänlääkettä




Kuusenkerkkäsiirappi sopii leivontaan, makeuttamaan, juomiin, kastikkeeksi, marinointiin, kaalilaatikkoon, jäätelön kanssa mm. 






Kotirinteen lehtisima

 

Ihanaa, raikasta, makeaa ja kuplivaa simaa,joka hyväilee hajuaistia jo raaka-aineita kerätessä. Väri muistuttaa hiirenkorvalla olevia hennonvihreitä koivunlehtiä. Käydessään ihana mustaherukan tuoksu valtaa tuvan.


Ohje on viidelle litralle juomaa.


Ainekset:

1 litra mustaherukan nuoria lehtiä (kukintoja)

500 gr valkoista sokeria

2 sitruunaa (tai 4 kookasta raparperinvartta mikäli on saatavilla)

1 vajaa tl kuivahiivaa

5 litraa raikasta vettä (kaivo- pullo- tai lähdevesi)

1 rkl hunajaa (kuusenkerkkä- tai vaahterasiirappia)


Ohjeet:

1. Huuhtaise lehdet tarvittaessa 

2. Kuori tai raasta sitruunan keltainen kuoriosa

3. Viipaloi sitruunan hedelmäliha (älä käytä valkoista kuoriosaa) tai kuori raparperi.

4. Sekoita 500 gr sokeria, sitruunat sekä mustaherukan lehdet ja anna niiden tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä. Haarukoi vielä lehdet ja sitruuna.

5. Kuumenna kiehuvaksi litra vettä ja kaada mukaan, sekoita ja anna tekeytyä hetki. Lisää halutessasi hunaja tai siirappi.
Lämmitä loppu vesi ja sekoita viileää vettä mukaan kunnes nesteen lämpötila on 42 astetta. Ripottele päälle hiiva, älä sekoita heti vaan anna hiivan liueta, jonka jälkeen sekoita.

6. Suojaa kannella tai leivinpaperilla, ja anna käydä noin vuorokauden ajan huoneenlämmössä


Pullotus:

Pullota seuraavana päivän, siivilöi harson läpi juoma ja suppiloi kiehuvalla vedellä puhdistettuihin lasipulloihin. 


Kypsyminen:

Siirrä jääkaappiin, valmistuu 3 vuorokaudessa. Suhauta kerran päivässä korkkia jotta paine pullossa ei kasva liikaa siman vielä käydessä.


Huomioitavaa:

Simassa on pieni määrä käymisen tuottamaa alkoholia.